Montare rigips - Ghid montaj pas cu pas - Brick Romania

Transformarea din casă în acasă este, cu siguranță, un proces extins, care necesită efort, timp, dar și detalii tehnice. Totuși, cu acest ghid complet de montare a rigipsului, deja ⅓ din treabă este realizată. 

 

Descoperă avantajele sale, cum să alegi tipul potrivit de plăci de gips-carton și metodele de montaj, explicate pas cu pas.



Ce este rigipsul?

Gips cartonul este un material compus dintr-un miez de gips, presat între două straturi de carton - de unde vine și numele materialului. Îmbinând ușurința de montaj și riscul scăzut de rupere, rigipsul a apărut ca o alternativă populară la finisajele clasice de zidărie, glet și sistemele de acoperire cu tencuială. 

Când vine vorba de acest tip de material de construcție, cu siguranță ai auzit de mai multe variante. Totuși, există vreo diferență între rigips și gips carton? Răspuns scurt: nu. 

Termenul de ,,rigips” a fost împrumutat și popularizat de producătorul popular Rigips. Ambele concepte pot fi folosite interschimbabil cu referință la același material. Totuși, de reținut este că, pentru unii producători sau distribuitori, rigipsul se referă la plăcile cu proprietăți standard.

Deși termenul folosit poate să difere, proprietățile sale rămân aceleași. Astfel, având suprafața netedă, rigipsul are o gamă extinsă de aplicabilitate, de la izolare termică și fonică, la design-uri speciale sau chiar pereți despărțitori falși.

 

Tipuri de plăci gips carton și cum sa le alegi

 

În funcție de caracteristicile tehnice și condițiile specifice de utilizare, rigipsul este disponibil în diferite tipuri pe care le poți diferenția în funcție de culori.

 

Rigips Alb Standard

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de gips carton este cel standard, denumit și rigips alb sau gri. 

Aceste plăci sunt alcătuite dintr-un miez din gips sau ipsos de modelaj, acoperit de două straturi de hârtie. Îmbibată într-un strat subțire de ceară, structura de sandviș oferă rezistență crescută la rupere și o suprafață netedă, gata pentru a fi vopsită sau tencuită. 

Ține cont de faptul că, în timpul montajului, rigipsul normal poate fi afectat de umezeală, cum ar fi glet, var lavabil sau alte substanțe lichide ceea ce ar putea afecta rezultatul final. Totuși, pentru aplicații fără cerințe speciale, cum ar fi pereții interiori, birouri, spații comerciale sau rezidențiale, ceara din compoziția cartonului oferă o protecție suficientă. 

 

Rigips Verde

Pentru zonele cu umiditate crescută (inclusiv zonele acoperite de aburi), cum ar fi baia, bucătăria, tavanul, mansarda sau pereții din apropierea ferestrelor, rigipsul hidrofug este ideal. 

Aceste plăci sunt acoperite cu un strat special de carton tratat cu ceară, pentru a crește rezistența la umezeală, prevenind formarea mucegaiului. 

Ușor de instalat, de finisat și cu o durată de viață mai ridicată în condiții optime, acest tip de rigips este versatil - poți vopsi direct pe el sau poți să-l plachezi ușor cu gresie.

 

Rigipsul Roșu Ignifug

Aceste plăci sunt alcătuite din gips special și aditivi ignifugi, care le conferă o rezistență crescută la foc și proprietatea de întârziere a flăcărilor. Astfel, rigipsul roșu sau roz poate oferi o protecție la flăcări între aproximativ 30 de minute și 4 ore, în funcție de grosimea materialului.

 

Aceste plăci sunt ideale pentru utilizarea în zone cu risc de incendiu, cum ar fi holurile, scările și garajele. Rigipsul ignifug este disponibil în culoarea roșie sau roz și în grosimi de 12,5 mm sau 15 mm.

 

De reținut este că, în cazul montării acestor plăci de rigips speciale, este esențială folosirea unui chit complementar anti-incendiu cu același grad de rezistență la foc (clasa A1 sau A3). Astfel, se va forma o barieră de protecție pe întreaga suprafață pe care gips cartonul a fost aplicat.

 

Montare rigips: ce tehnici poți aplica?

În general, există 3 modalități de montaj a rigipsului, în funcție de spațiul care trebuie placat. 

 

Placarea gips-cartonului prin lipire

Dacă ești în căutarea unei soluții rapide și eficiente, atunci montajul rigipsului prin lipire cu adezivi este pentru tine! 

Realizându-se cu materiale și efort minim, această metodă elimină necesitatea fixării rigipsului cu șuruburi sau cu cleme, reducând timpul și costurile de muncă.

Totuși, această metodă nu este recomandată suprafețelor orizontale sau înclinate, cum ar fi tavanele sau plafoanele, ea potrivindu-se proiectelor ce vizează placarea interioară și exterioară a pereților, dar și a pereților despărțitori.

De asemenea, aplicarea acestei tehnici pe suprafețe din lemn, plastic sau pereți vopsiți este de evitat.


Iată câțiva pași simpli pentru a efectua placarea rigipsului prin lipire cu adezivi:

 

Materiale și Accesorii Necesare

Placi din gips carton

Ipsos adeziv

Chit de rosturi

Banda de armare

Șpaclu/ gletieră/ drișcă 

 

Etapele Montării

     1. Pregătirea peretelui

Pentru a crește aderența dintre suprafața de montaj și plăcile de rigips, peretele trebuie să aibă o structură netedă și curățată de praf, vopsea sau resturi de materiale. De asemenea, el trebuie să fie uscat, așa că alocă timpul necesar uscării tencuielii sau mortarului.

În cazul în care placarea se realizează pe perete din BCA, blocuri ceramice sau alte materiale cu un grad de absorbție ridicat, este nevoie de un grund sau o amorsă pentru a întări suprafața și pentru a stimula reglarea nivelului de absorbție. 

 

     2. Măsurarea și debitarea rigipsului

Plăcile de rigips trebuie debitate în funcție de dimensiunea suprafeței de lucru. 

În general, plăcile de rigips sunt debitate cu 15mm mai puțin decât înălțimea peretelui de placat. Astfel, te vei asigura că există destul spațiu de dilatare între podea și tavan.

   

     3. Prepararea adezivului

Pentru a lipi rigipsul pe perete, este necesar să folosești un adeziv special pentru rigips pe bază de ipsos. Este important să urmezi instrucțiunile producătorului pentru a prepara adezivul corect și pentru a-l amesteca adecvat.

 

     4. Aplicarea adezivului

Aplică adezivul pe plăci folosind un șpaclu sau o drișcă cu dinți. Aplică adezivul pe marginea părților laterale, iar, în interior, aplică câteva rânduri de turte de adeziv cu diametru de 10-15 cm.

În cazul plăcilor de rigips de 12,5 mm, distanța dintre turte trebuie să fie în jur 60 de cm. Dacă plăcile au grosime de 9,5 mm, atunci turtele trebuie așezate la distanța de 40 cm.

Asigură-te că adezivul este aplicat uniform și într-o cantitate adecvată.

 

     5. Așezarea rigipsului

Așează rigipsul pe perete și apasă-l ușor pentru a-l lipi bine cu adezivul. Folosește un nivel pentru a te asigura că rigipsul este drept. 

De reținut este faptul că ai aproximativ 20 de minute pentru corectarea erorilor de aplicare a plăcilor.

 

     6. Finisarea

Dacă rigipsul s-a uscat, acoperă îmbinările cu bandă de tencuială și chituiește și finisează rosturile, pentru a umple orice goluri.

După uscare, netezește suprafața cu o plasă de șlefuit sau bandă abrazivă.

 

     7. Alegerea design-ului

Felicitări! Acum peretele poate fi văruit sau vopsit în culorile dorite!

În general, placarea rigipsului prin lipire cu adezivi este o metodă simplă și eficientă pentru placarea interioară și exterioară a pereților și a pereților despărțitori. Este important să urmezi instrucțiunile producătorului și să folosești adezivi și materiale adecvate pentru a obține un rezultat perfect.

 

Montare rigips pe structură metalică/ oțel

Accesorii necesare

Plăci de rigips

Vată minerală (bazaltică sau de sticlă)

Profile metalice UD și CD

Banda adezivă

Șuruburi

Banda de armare

Chit de rosturi

 

Dacă dorești să montezi rigipsul pe o structură metalică sau de oțel, atunci este important să știi această metodă populară și eficientă pentru placarea interioară a pereților! 

Pentru a realiza această montare, trebuie să urmezi următorii pași:

 

Etapele Montării

  1. În primul rând, asigură-te că profilele metalice sunt fixate pe marginile peretelui pe care se dorește aplicarea plăcilor de gips carton.
  2. Determină poziția profilelor verticale, trasând marcaje la intervale de 60 cm în partea inferioară a structurii.
  3. Debitează profilele verticale la dimensiunea potrivită, măsurând în prealabil distanța dintre profilul montat pe podea și cel de pe tavan.
  4. Instalează profilele metalice verticale în interiorul profilelor orizontale atașate la structură. Folosind o nivelă, verifică verticalitatea profilelor.
  5. Montează materialul termoizolant între profilele verticale, utilizând benzi de vată minerală de sticlă sau bazaltică. Dacă încă nu ești sigur care este materialul potrivit proiectului tău, vezi rezultatele bătăliei vata bazaltică vs vata minerală.
  6. Așează rigipsul pe structura metalică și fixează-l cu șuruburi autoforante, urmărind marcajele situate în partea centrală a plăcilor. Este important să respecți distanța recomandată între șuruburi pentru a obține o fixare adecvată.
  7. Decupează spațiul necesar prizelor electrice sau întrerupătoarelor.
  8. Acoperă îmbinările dintre plăci cu bandă adezivă, asigurându-te că aceasta se lipește perfect de suprafața plăcilor.
  9. Cu ajutorul unui șpaclu, aplică chit de rosturi pentru a acoperi golurile dintre spații.
  10. După uscare, lustruiește suprafața cu o bandă abrazivă pentru a o pregăti pentru vopsire sau pentru aplicarea altor finisaje.

 

În plus, este important să ții cont de următoarele detalii tehnice în timpul instalării rigipsului:

 

  • Asigură-te că profilele metalice sunt de tipul potrivit și au grosimea adecvată pentru a susține greutatea rigipsului;
  • Folosește șuruburi autoforante pentru a fixa plăcile de gips carton pe profilele metalice și asigură-te că acestea sunt spațiate uniform și nu sunt strânse excesiv;
  • Înainte de montarea plăcilor, verifică dacă este necesar să adaugi o folie de vapori pentru a îmbunătăți izolarea termică și pentru a preveni condensarea.



Montare rigips pe structuri de lemn

Dacă dorești să montezi rigipsul pe o structură de lemn, atunci urmează următorii pași:

 

  1. Începe prin a măsura dimensiunile pereților și taie rigipsul la dimensiunile potrivite.
  2. Fixează structura de lemn pe pereți, asigurându-te că este fixă și stabilă.
  3. Așează rigipsul pe structura de lemn și fixează-l cu cleme speciale pentru lemn sau șuruburi. Asigură-te că rigipsul este fixat corect și că nu există spații sau goluri între rigips și structura de lemn.
  4. Aplică banda de tencuială pentru a acoperi îmbinările și șuruburile și folosește tencuiala pentru a umple orice goluri sau fisuri.
  5. După uscare, netezește suprafața cu o plasă de șlefuit și apoi aplică un nou strat de tencuială pentru a obține o finisare perfectă.



Montare Rigips Perete

Montarea plăcilor de rigips pe pereți este o soluție practică și accesibilă pentru cei care doresc să-și personalizeze interiorul casei, să îmbunătățească izolarea termică sau fonică a încăperilor, sau să creeze pereți despărțitori falși pentru a optimiza spațiul disponibil.

Pentru a realiza această sarcină, este important să ai la îndemână câteva unelte și materiale necesare:

 

Materiale Necesare

Plăci rigips

Profile metalice tip UW și CW

Șuruburi autoforante

Chit pentru îmbinări

Bandă de armare

Nivelă 

Sfoară de trasat sau panglică de zidărie

Șurubelniță sau mașină de înșurubat

Cutter sau ferăstrău pentru rigips

Hârtie/ benzi abrazive

 

Etapele Montării

Pregătirea suprafeței

Curăță peretele de praf și impurități și asigură-tă că suprafața de montaj este complet uscată. Elimină orice obstacole, cum ar fi șuruburile, cuișoarele sau prizele electrice.

Planificare

Utilizează o nivelă sau un nivel laser pentru a trasa linii ghid pe perete, care să te ajute să plasezi corect profilele UW.

Construiește o bază solidă

Fixează profilele UW la podea și tavan folosind șuruburi sau dibluri, creând astfel baza pentru structura metalică a peretelui de rigips.

Asamblează structura de susținere

Combină profilele CW cu cele UW, verificând dimensiunile compatibile. Poziționează profilele CW vertical, cu un capăt în podea și celălalt în tavan și fizează-le cu șuruburi autoforante.

Montarea unui schelet din profile metalice

Adaugă profile CW suplimentare la intervale de aproximativ 40-60 cm pentru a forma o structură metalică robustă și durabilă.

Pregătirea plăcilor de rigips

Măsoară și taie plăcile de rigips cu precizie, utilizând un cutter sau un ferăstrău pentru rigips.

 

Construirea peretelui

Montează plăcile de rigips pe structura metalică, utilizând șuruburi autoforante la intervale de aproximativ 20-30 cm. Asigură-te că îmbinările dintre plăci sunt aliniate corespunzător. 

Dacă se dorește izolarea termică folosind vată minerală, în zona de mijloc, dintre plăcile de rigips și perete, adaugă materialul termoizolant.

Pentru o finisare netedă și uniformă, aplică banda de armare pe îmbinările dintre plăci și umple golurile cu chit. Lasă peretele să se usuce, conform instrucțiunilor producătorului,

Pregătire pentru finisare

Netezește îmbinările și elimină eventualele neregularități cu hârtie abrazivă fină. Acest proces vă asigură că peretele de rigips este pregătit pentru a fi vopsit sau pentru aplicarea altor finisaje decorative.

Design

Cu peretele de rigips complet și toate instalațiile pregătite, poți trece la vopsirea sau aplicarea altor finisaje decorative, cum ar fi tapetul, tencuiala decorativă sau panourile de lemn.

 

Montaj Rigips Tavan

Materiale Necesare

Plăci rigips

Vată minerală

Nivelă cu magnet sau laser

Creion pentru marcarea grinzilor

Sfoară

Bride pentru fixarea grinzilor

Șurubelnițe

Burghiu

Profile de montare plăci rigips metalice

Grinzi de lemn cu dimensiunile corespunzătoare

Cuie sau capse pentru fixarea vatei minerale

Chit pentru îmbinări

Echipament de protecție



Etape Montare

Stabilirea nivelului pe perete

Utilizează nivela pentru a trasa înălțimea dorită a plafonului fals. Orientându-te cu ajutorul unei plăci de gips carton, calculează dimensiunile tavanului, luând în considerare grosimea acestuia. 

Este important să ții cont ținând cont de faptul că tavanul final va fi cu 1,2 cm mai jos decât semnul trasat pe perete.

Marcarea locației bridelor

În funcție de tipul de tavan dorit, pe structură din lemn, există mai multe lungimi de bride: 90 mm, 180 mm sau 240 mm. Pentru început, fixează câte o bridă pe fiecare colț al camerei, la o distanță de aproximativ 10 cm de perete. Reglează înălțimea în funcție de lungimea trasată pe perete și înșurubează brida în grinda de lemn.

În cazul în care unghiul format din colțurile pereților este de 90 de grade, creionează câte un semn la fiecare 60 cm pe lungimea grinzilor pentru a descoperi locația optimă pentru bride.


Fixarea bridelor

La punctul de intersecție al celor două linii formate, fixează în șuruburile pentru lemn bridele care vor avea rolul de a susține grinzile de lemn. 

Ține cont că distanța dintre bride nu trebuie sa depășească 60 cm din lungimea grinzilor și maxim 120 cm între grinzi. Linia de îmbinare nu poate depăși linia profilelor.

 

Montarea profilelor pe perete

Deasupra liniei de contur, fixează profilele UD și introdu profilele de montaj CD, la 50 cm distanță.

Montarea grinzilor

Asigură-te că grinzile au dimensiunile potrivite. Aliniază-le și fizează-le în șuruburile de bride.

Montarea vatei minerale

Odată ce grinzile au fost fixate, îndoaie bridele și montează vata minerală pe tavan. Pe mijloc, fixează vata cu ajutorul cuielor sau capselor.

 

Montarea plăcilor de gips-carton

După ce ai finalizat montarea vatei minerale, urmează etapa de montare a plăcilor de gips-carton.


Măsurarea și tăierea plăcilor

Măsoară dimensiunile necesare pentru plăcile de rigips și debitează-le cu ajutorul unui cuțit special sau al unui ferăstrău pentru rigips.


Fixarea plăcilor de rigips

Montează plăcile de rigips de la un colț al camerei, aliniindu-le cu profilele CD și grinzi. Fixează plăcile de rigips cu șuruburi autoforante la distanțe de 15-20 cm unul față de celălalt.

Realizarea îmbinărilor

După ce toate plăcile de rigips au fost montate, urmează etapa de realizare a îmbinărilor. Aplică o bandă de armare pe îmbinări și întinde chitul de îmbinări, asigurându-te că acestea sunt bine acoperite și netezite.

Finisarea și pregătirea pentru vopsire

După ce chitul s-a uscat complet, urmează finisarea. Cu o hârtie abrazivă cu granulație fină, netezește suprafața îmbinărilor și elimină eventualele neregularități. 

După ce suprafața este netedă și curată, tavanul este pregătit pentru a fi vopsit sau pentru a aplica alte finisaje decorative.

Profil Rigips: ce variante ai?

Profil metalic rigips tip UW

Profilul UW este un tip de profil metalic folosit frecvent în construcția pereților falsi și a ghenelor de instalații din rigips. Formând scheletul pereților falși, ele joacă un rol esențial în menținerea rezistenței pereților din gips carton, asigurând o bază solidă pentru montarea plăcilor.

Acest profil metalic este fabricat, de obicei, din tablă zincată și se fixează atât în podea, cât și în tavan, racordând astfel structurile de rezistență ale clădirii la pereții falsi. Aceasta permite o ancorare sigură a pereților de rigips și o distribuție eficientă a încărcăturilor.

Profile metalice CW

Similar, profilele de tip CW sunt utilizate în construcția pereților despărțitori și a structurilor din gips carton. Acestea trebuie combinate cu profilele de tip UW pentru a forma o structură solidă și stabilă, care va susține plăcile de gips carton.

De reținut este faptul că, pentru a asigura o potrivire corectă și o structură solidă, profilele CW și UW trebuie să aibă dimensiuni compatibile. Aceasta permite o fixare eficientă și o distribuție uniformă a greutăților.

Profilul CW se instalează cu un capăt în podea și cu celălalt în tavan, având latura dreaptă orientată spre interiorul camerei, pe care se va fixa placa de rigips cu ajutorul șuruburilor. Pentru a realiza un schelet solid, format din cele 2 tipuri de profile metalice, este nevoie de o bandă de etanșare.

Totodată, plăcile de gipscarton se montează pe baza acestei structuri metalice. Acestea se înșurubează în partea dreaptă a profilului CW, la intervale regulate, pentru a asigura o fixare uniformă și sigură a plăcilor.

Profil rigips tip UA

Fabricat din oțel, profilul rigips tip UA are o structură rigidă, fiind folosite pentru spații care au nevoie de rezistență superioară.

Profilul UA se montează în poziții strategice în cadrul structurii peretelui de gips carton pentru a oferi un suport suplimentar acolo unde este nevoie, cum ar fi la deschiderile pentru geamuri, uși sau spațiile care necesită o structură rigidă și stabilă.

În general, profilul UA se fixează în podea și tavan, precum și în profilele perimetrale, pentru a asigura o ancorare solidă și uniformă a structurii.

Profil rigips tip CD

Profilul CD este special conceput pentru a susține structura de gips carton și a conferi rezistență și stabilitate ansamblului. Este fabricat din tablă zincată, material care asigură durabilitate și rezistență la coroziune. 

Astfel, ele sunt potrivite pentru realizarea tavanului fals, împărțirea spațiilor interioare și a peretelui de compartimentare în diverse tipuri de construcții, inclusiv rezidențiale, comerciale și industriale.

Pentru a asigura o potrivire corectă, dimensiunile profilelor CD trebuie să corespundă cu cele ale profilelor perimetrale (de exemplu, UW sau UA) cu care vor fi combinate. 

De asemenea, profilele CD se fixează între pereți, de-a lungul întregii încăperi. Aceasta permite realizarea unei structuri solide și uniforme, care să susțină în mod eficient plăcile de gips carton. 

La instalarea profilelor CD, partea dreaptă trebuie să fie orientată spre podea, iar cea concavă spre tavan. Această orientare asigură o rigiditate optimă a structurii și facilitează fixarea plăcilor de gips carton.



FAQ

Cât costă o placă de rigips?

Costurile aferente plăcilor pot varia în funcție de producător, furnizor, dimensiuni, dar și de proprietățile rigipsului. În general, prețul unei plăci de rigips standard alb de dimensiunile 260 x 120 cm și grosimea de 12,5 mm variază între 20 și 40 de lei. 

De asemenea, dacă proiectul tău are cerințe speciale pe care s-ar plia mai bine materialele cu proprietăți hidrofobe superioare, atunci pregătește-te să plătești între 50 și 80 lei pentru plăcile de rigips verde cu aceleași dimensiuni. Totuși, aceste costuri mai ridicate tind să se atenueze în timp, materialele de construcție având caracteristici superioare care fac diferența - și nu numai la preț.


Câți metri pătrați are o placă de rigips?

Dimensiunile standard pentru o placă de rigips 2600x1200x12.5 mm. Prin urmare, o placă de rigips alb standard poate acoperi o suprafață de 3,12 mp metri pătrați. Cu toate acestea, există și alte dimensiuni disponibile, cum ar fi plăcile de gips carton de 2000x600x12.5 mm care pot avea 1.2 m2, deci este important să verifici atent dimensiunile specifice și nevoile proiectului tău înainte de a merge la cumpărături.

Construiește și montează pe structura de rezistență Brick

Cât planifici următorul proiect de montaj rigips, Brick România pune structura prețurilor corecte! Când vrei să construiești o fortăreață din rigips cu rezistența unui castel de cărămizi, te așteptăm în magazinele fizice cu lista de cumpărături completă!

Cosul este gol
arrow up